Ενεργειακοί υαλοπίνακες
Ενεργειακοί υαλοπίνακες , ή υαλοπίνακες νέας γενιάς χαμηλής εκπομπής (Low Emissivity) είναι τα γυαλιά που επιτρέπουν στο φως να περάσει μέσα από αυτά παρέχοντας ταυτόχρονα θερμική μόνωση.
Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ειδικής επίστρωσης μετάλλων στην εσωτερική πλευρά ενός εκ των δύο γυαλιών (στους διπλούς υαλοπίνακες), η οποία εμφανίζει υψηλή ανακλαστικότητα στο υπέρυθρο τμήμα της ακτινοβολίας.
Η επίστρωση αυτή αποτελείται από διάφορα μικροσκοπικά μεταλλικά οξείδια, που επιβραδύνουν τη μεταφορά της θερμοκρασίας από την εξωτερική πλευρά του τζαμιού στην εσωτερική και το αντίστροφο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο στο εσωτερικό του σπιτιού και αντίστροφα.
Οι επιστρώσεις αυτές μπορεί να είναι τελείως διάφανες ή να φέρουν διάφορους τόνους χρωμάτων, με αποτέλεσμα ο υαλοπίνακας στην τελική του μορφή να έχει την απόχρωση που επιθυμούμε (φιμέ,μπρονζέ,γαλάζιο κ.α.) .
Αναλύοντας τις ευθύνες των δομικών στοιχείων σχετικά με τις θερμικές απώλειες σε ένα κτίριο, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα :
• Το 20% της θερμικής απώλειας οφείλεται στη σκεπή
• Το 25% της θερμικής απώλειας οφείλεται στους τοίχους
• Το 20%της θερμικής απώλειας οφείλεται στο δάπεδο
• Το 35% της θερμικής απώλειας οφείλεται στα παράθυρα
Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες μαλακής επίστρωσης όμως δε μειώνουν μόνο το ποσοστό της θερμότητας που μεταφέρεται από το εξωτερικό στο εσωτερικό, αλλά φιλτράρουν και την ηλιακή ακτινοβολία.
Έτσι ταυτόχρονα, εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την περατότητα της υπεριώδους και της υπέρυθρης ακτινοβολίας που φθείρει χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα κ.α. έως και 70%.
Όλα τα παραπάνω προσδιορίζονται από κάποιους ενεργειακούς συντελεστές
Τρεις είναι οι σημαντικοί δείκτες στις επιλογές ενός γυαλιού:
Α) Uvalue ή Κ – value W/m K : συντελεστής θερμοπερατότητας, εκφράζει το ρυθμό απώλειας της θερμότητας ανά τετραγωνικό μέτρο υαλοπίνακα μεταξύ της εσωτερικής και της εξωτερικής επιφάνειας του υαλοπίνακα και καθορίζεται από την ικανότητα μιας επιφάνειας να απορροφά ή να αντανακλά θερμότητα.
Όσο χαμηλότερη είναι η δυνατότητα εκπομπής (Emmisivity) τόσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας Κ και άρα τόσο αποδοτικότερος ενεργειακά είναι ο υαλοπίνακας.
Β) Solar Factor- g : ηλιακός συντελεστής, είναι από τους σημαντικότερους συντελεστές και εκφράζει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ενέργειας-θερμότητας που περνάει μέσα απ’το γυαλί στο εσωτερικό του χώρου.
Οι τιμές του κυμαίνονται από 0-1.
Επειδή στην Ελλάδα έχουμε θερμά καλοκαίρια είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιείται η τιμή του (0), αλλιώς το γυαλί λειτουργεί σαν δίοδος της θερμότητας με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το εσωτερικό και να επιβαρύνονται τα κλιματιστικά.
Γ) Light Transmission – LT : οπτική διαπερατότητα, εκφράζει το ποσοστό της φωτεινής ακτινοβολίας που περνά μέσα από το γυαλί.
Όσο μεγαλώνει ο δείκτης τόσο περισσότερο φως περνάει στο εσωτερικό του χώρου.
Ένας χαμηλός συντελεστής φωτοπερατότητας επιβαρύνει την κατανάλωση στο σύστημα τεχνητού φωτισμού.
Οι ιδανικές τιμές του δείκτη αυτού είναι απο 60% – 80%.
Επομένως για το βέλτιστο ενεργειακό αποτέλεσμα πρέπει να επιλέγουμε τζάμια με :
- Χαμηλό Uvalue
- Χαμηλό g
- Υψηλό LT
Τα οποία το καλοκαίρι :
1. αντανακλούν το υπέρυθρο φως του ήλιου
2. δρουν σαν ασπίδα στην έμμεση θερμότητα από τον περιβάλλοντα χώρο –
ευκολότερη ψύξη
3. μειώνουν το κόστος ψύξης (έως και 35%)
4. μειώνουν το κόστος του τεχνητού φωτισμού
Και το χειμώνα :
1. δρουν σαν ασπίδα στη θερμότητα που προσπαθεί να διαφύγει από το εσωτερικό –
αποδοτικότερη θερμομόνωση
2. μειώνουν το κόστος θέρμανσης (έως και 35%)
Ο όρος «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια ως ελεύθερη μετάφραση του όρου “Energy efficient glass” για να προσδιορίσει την κατηγορία εκείνη των υαλοπινάκων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά τα οποία δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την μία πλευρά στην άλλη, συντελώντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας. Η εφεύρεση αυτών των υαλοπινάκων απετέλεσε επανάσταση στην τεχνολογία των μονωτικών υλικών, δεδομένων των εκπληκτικά μεγαλύτερων θερμομονωτικών επιδόσεών τους, σε σχέση με όλους τους μέχρι τότε γνωστούς τύπους υαλοπινάκων (220% βελτίωση θερμομόνωσης σε σχέση με τους κοινούς διπλούς υαλοπίνακες και 400% σε σχέση με τους απλούς μονούς υαλοπίνακες !!!) Για δύο χιλιάδες χρόνια (από την παραγωγή των πρώτων ημιδιάφανων υαλοπινάκων, μέχρι σήμερα) ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το «τζάμι» στα ανοίγματα των κτιρίων (παράθυρα κλπ) ώστε και το φως της ημέρας να μπαίνει μέσα και να προστατεύονται οι ένοικοί τους από καιρικά φαινόμενα (αέρα, βροχή, ζέστη, κρύο), σκόνη, θόρυβο κλπ. Η βασική αρχή παρέμενε η ίδια, παρά την θεαματική βελτίωση της ποιότητας των υαλοπινάκων, ιδιαίτερα τα τελευταία 100 χρόνια. Δεν είναι άλλωστε λίγα, ακόμα και σήμερα, τα κτίρια (σπίτια, μαγαζιά κλπ), ιδίως σε μικρές πόλεις και χωριά, που έχουν στα ανοίγματά τους απλά μονά τζάμια.
Σταθμό στην θερμομονωτική απόδοση των υαλοπινάκων αποτέλεσε η εφεύρεση των «διπλών» υαλοπινάκων η οποία άρχισε να διαδίδεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Στην Ελλάδα η ουσιαστική ευρεία χρήση τους αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Συναντούμε έτσι αρκετά κτίρια (κυρίως διαμερίσματα) τα οποία κατασκευάστηκαν τότε να έχουν «διπλά τζάμια» δηλαδή δύο τζάμια κολλημένα μεταξύ τους περιμετρικά, με διάκενο ανάμεσά τους, έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν «υαλοθάλαμο». Η επίδοση των «διπλών» εκείνων υαλοπινάκων σε όρους θερμομόνωσης, συγκρινόμενη με την επίδοση των μέχρι τότε τοποθετούμενων μονών υαλοπινάκων, ήταν βελτιωμένη κατά 200%. Σήμερα οι εταιρίες παράγουν πλέον και διαθέτουν Ενεργειακούς Υαλοπίνακες 3ης γενιάς με ακόμη πιο βελτιωμένες θερμομονωτικές δυνατότητες (πέραν του 400% σε σχέση με τους απλούς μονούς υαλοπίνακες και του 200% σε σχέση με τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες). Ανάλογη του τύπου των υαλοπινάκων που έχουμε τοποθετημένους στο σπίτι μας, είναι και η διαφορά της θερμομονωτικής ικανότητάς των, σε σύγκριση με αυτήν των σύγχρονων «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» Low-E 3ης γενιάς.
Τι πάει να πει Ενεργειακός Υαλοπίνακας τεσσάρων εποχών; Οι «Ενεργειακοί Υαλοπίνακες» έχουν κατ’ αρχήν την «ικανότητα» να δυσχεραίνουν την εκπομπή της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά (γι’ αυτό αποκαλούνται υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής (Low-E). Η ικανότητά τους αυτή μας βοηθά να «κρατούμε» την θερμότητα του σπιτιού μας τον χειμώνα μέσα και το καλοκαίρι την ζέστη του εξωτερικού περιβάλλοντος έξω, εξοικονομώντας ενέργεια (για την θέρμανση ή τον κλιματισμό του χώρου, αντίστοιχα). Η ιδιότητα αυτή των «Ενεργειακών Υαλοπινάκων» λειτουργεί με όλες τις καιρικές συνθήκες (συννεφιά ή λιακάδα), όλες τις ώρες (ημέρα και νύκτα), όλες τις ημέρες του χρόνου (χειμώνα – καλοκαίρι). Τούτο δεν είναι όμως αρκετό όταν έχουμε να κάνουμε με υαλοστάσια (παράθυρα, μπαλκονόπορτες, κλπ) τα οποία εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία. Οι απλοί Ενεργειακοί Υαλοπίνακες δεν έχουν σχεδιαστεί για να «φράξουν» την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ενέργειας η οποία διαπερνά ένα τζάμι όταν το «βαράει» ο ήλιος. Το κομμάτι λοιπόν αυτό της εκπεμπόμενης ηλιακής ενέργειας διαπερνά ανεμπόδιστο τον υαλοπίνακα, εισέρχεται στον χώρο μας, απορροφάται από τα διάφορα αντικείμενα, τα θερμαίνει και επανεκπέμπεται από αυτά υπό την μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας (δηλαδή ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ). Οι «απλοί» Ενεργειακοί Υαλοπίνακες που έχουμε τοποθετήσει, εμποδίζουν την διαφυγή αυτής της θερμότητας προς τα έξω (αυτή άλλωστε είναι και η «δουλειά» τους), με αποτέλεσμα αυτή να εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του χώρου, δημιουργώντας συνθήκες δυσφορίας (θερμοκηπίου) και κατ’ επέκταση ανάγκες περισσότερου κλιματισμού. Το ζητούμενο σ’ αυτές τις περιπτώσεις (που ο ήλιος «βαράει» τα τζάμια) είναι να φράξουμε την ελεύθερη προσπέλαση της ηλιακής ακτινοβολίας στο εσωτερικό των χώρων. Την λύση μας προσφέρουν οι εταιρίες παραγωγής υαλοπινάκων, οι οποίες δημιούργησαν μια κατηγορία Ενεργειακών Τζαμιών με πρόσθετες επιστρώσεις, ικανές να ελέγξουν την είσοδο της φωτεινής ηλιακής ακτινοβολίας μέσα στα κτίρια. Πρόκειται για την κατηγορία των υαλοπινάκων ηλιακού ελέγχου (Solar Control) οι οποίοι είναι γνωστοί στην αγορά και σαν Υαλοπίνακες Τεσσάρων Εποχών υπό την έννοια ότι λειτουργούν και όταν ο καυτός ήλιος «κτυπάει» τα τζάμια, ιδιαίτερα φυσικά το καλοκαίρι. Το πρόσθετο χαρακτηριστικό των Ενεργειακών Υαλοπινάκων Τεσσάρων Εποχών είναι ότι πέρα από την ικανότητά τους να δυσχεραίνουν την μεταφορά της θερμότητας από την θερμότερη προς την ψυχρότερη πλευρά (Low-E), έχουν επιπλέον και την ικανότητα να εμποδίζουν την προσπέλαση της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας προς το εσωτερικό των κτιρίων (Solar Control).
Είναι προφανές ότι εφόσον ο ήλιος δεν «βλέπει» τα παράθυρα, είτε γιατί αυτά είναι βορεινά, είτε γιατί είναι κάτω από βεράντες, τέντες, σκίαστρα , δέντρα, κλπ, αρκούν οι απλοί Ενεργειακοί Υαλοπίνακες. Η τοποθέτηση των Solar Control ή τεσσάρων εποχών υαλοπινάκων, έχει νόημα μόνο εφ’ όσον πρόκειται για ανοίγματα στα οποία «πέφτει» επάνω ο ήλιος, τα διαπερνά και θερμαίνει το εσωτερικό των κτιρίων.
Υπάρχει ένας μόνο τύπος ενεργειακού υαλοπίνακα; Όχι. Αν και η αρχή πάνω στην οποία στηρίζεται η λειτουργία τους είναι κοινή, υπάρχει εν τούτοις μεγάλη ποικιλία ενεργειακών υαλοπινάκων με ιδιαίτερα επιπρόσθετα χαρακτηριστικά, ικανά να καλύψουν τις διάφορες απαιτήσεις. Ο εξειδικευμένος επεξεργαστής/τοποθετητής υαλοπινάκων στον οποίο θα απευθυνθούμε, θα μας υποδείξει ποιόν από τους διατιθέμενους υαλοπίνακες θεωρεί καταλληλότερο για κάθε περίπτωση, αφού λάβει υπόψη του τα δεδομένα (προσανατολισμός, διάσταση του ανοίγματος, χρήση, απαιτήσεις σκίασης κλπ) αλλά και τις επιθυμίες των χρηστών. Σήμερα διατίθενται στην αγορά υαλοπίνακες με πολλαπλά χαρακτηριστικά και συνδυασμούς ώστε να παρέχουν αξιόπιστες λύσεις σε κάθε φύσεως απαιτήσεις (ασφάλειας, προστασίας, ηχομόνωσης, θωράκισης, προστασίας από ακτινοβολίες, προστασίας από μικρόβια και βακτήρια, κλπ)
Αγόρασα σπίτι το 2008 και μου είχαν πει ότι έχει πολύ καλά κουφώματα και μάλιστα με διπλά τζάμια… Δεν είναι ΟΛΑ τα διπλά τζάμια KAI ενεργειακά; Βεβαίως όχι. Οι κοινοί διπλοί υαλοπίνακες οι οποίοι άρχισαν να τοποθετούνται σε νεόδμητα κυρίως σπίτια από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, είχαν σαφώς υψηλότερο συντελεστή θερμομόνωσης από τα μέχρι τότε χρησιμοποιούμενα μονά τζάμια. Οι βελτιωμένες επιδόσεις τους δεν έχουν όμως να κάνουν με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων υαλοπινάκων, αλλά οφείλονται στην ύπαρξη του διάκενου ανάμεσα στα δύο τζάμια. Οι Ενεργειακοί Υαλοπίνακες αντιθέτως έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία (με πολλαπλές μικροσκοπικές επιστρώσεις μεταλλικών στοιχείων) ώστε να αποκτήσουν τις ιδιότητες χαμηλής εκπομπής (Low-E) χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «Ενεργειακοί». Αποτέλεσμα της χρήσης ενεργειακών υαλοπινάκων (αντί των κοινών) για την σύνθεση διπλών υαλοστασίων, είναι οι εντυπωσιακά καλύτερες θερμομονωτικές επιδόσεις των, σε σχέση με τους κοινούς. Όπως έχουμε αναφέρει και αλλού οι Ενεργειακοί Υαλοπίνακες προσφέρουν τετραπλάσια θερμομόνωση σε σχέση με τα μονά τζάμια και υπερδιπλάσια σε σχέση με τα απλά διπλά τζάμια.
Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες δεν μπορούν να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι, όμως υπάρχουν διάφοροι απλοί τρόποι να διαπιστώσουμε αν ένας υαλοπίνακας είναι ενεργειακός.
Πώς προσδιορίζεται η θερμομονωτική αποδοτικότητα των υαλοπινάκων;
Η θερμομονωτική αποδοτικότητα των υαλοπινάκων, προσδιορίζεται με τον συντελεστή θερμοπερατότητας U-Value ή K-Value
Επί παραδείγματι:
Ο U-Value ενός διπλού υαλοπίνακα αποτελούμενου από δύο διάφανους μονούς υαλοπίνακες πάχους 5mm ο καθένας, με διάκενο ανάμεσά τους 16mm, είναι της τάξεως των 2,9Watt
Ο U-Value ενός διπλού υαλοπίνακα αποτελούμενου από έναν απλό διάφανο υαλοπίνακα πάχους 5mm και έναν «Ενεργειακό Υαλοπίνακα» τρίτης γενιάς πάχους 5mm, με διάκενο 16mm, ανάμεσά τους, είναι της τάξεως του 1,1Watt
Ασφαλώς ναι.
Θα πρέπει να αντικαταστήσω και τα παλιά κουφώματα που έχω; Όχι υποχρεωτικά.
Το πλαίσιο (κούφωμα) ενός ανοίγματος (παράθυρου ή μπαλκονόπορτας), «ευθύνεται» για μικρό μόνο μέρος της συνολικής απώλειας του ανοίγματος, (εξαρτώμενο από τις διαστάσεις του ανοίγματος, την διατομή και την μορφή του προφίλ, το υλικό και την ποιότητα κατασκευής του κλπ). Καλείται συνεπώς κάθε ενδιαφερόμενος, να σταθμίσει το όφελος και το κόστος της αντικατάστασης των πλαισίων (κουφωμάτων) ενός κτιρίου, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νέοι υαλοπίνακες μπορούν να εφαρμοστούν στα υφιστάμενα πλαίσια (κουφώματα).
Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εξαρτάται από την χρήση ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό, από την γεωγραφική ζώνη του ακινήτου, από την έκταση των ανοιγμάτων κλπ. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι, για ένα κοινό σπίτι (μονοκατοικία ή διαμέρισμα) 100 τ.μ. περίπου, για το οποίο η δαπάνη αντικατάστασης των υαλοπινάκων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 500 – 600 Ευρώ, η απόσβεσή της υπολογίζεται σε δύο χρόνια.
Μειώνεται με την πάροδο του χρόνου η επίδοση των Ενεργειακών (Low-E) Υαλοπινάκων; Όχι. Οι μικροσκοπικές υψηλής τεχνολογίας επιστρώσεις μεταλλικών στοιχείων οι οποίες εναποτίθενται στις επιφάνειες των υαλοπινάκων και τους προσδίδουν την ιδιότητα της χαμηλής εκπομπής, παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου, κλεισμένες αεροστεγώς μέσα στον υαλοθάλαμο του διπλού τζαμιού. Διατηρούν συνεπώς τα χαρακτηριστικά τους και τις θερμομονωτικές επιδόσεις τους επ’ άπειρον. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε εδώ τους «κινδύνους» οι οποίοι απειλούν όλα τα διπλά τζάμια, είτε αυτά συντίθενται από κοινούς υαλοπίνακες, είτε από ενεργειακούς. Ο πρώτος και ουσιαστικότερος είναι ο κίνδυνος της κακής εφαρμογής και της χρήσης υλικών κακής ποιότητας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις διακυβεύεται η στεγανότητα του υαλοθαλάμου και αυξάνει η πιθανότητα να διεισδύσει στο διάκενο μεταξύ των υαλοπινάκων υγρασία, η οποία αργά ή γρήγορα θα επιφέρει βλάβες στους υαλοπίνακες. Η συμπύκνωση της υγρασίας θα προκαλέσει κατ’ αρχήν «θόλωμα» στο εσωτερικό των υαλοπινάκων, βαθμιαία οξείδωση των εσωτερικών επιφανειών και διάβρωση των επιστρώσεων Low-E. Το πρόβλημα είναι καθαρά αισθητικό και οι υαλοπίνακες εξακολουθούν να διατηρούν τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες.
Ο δεύτερος κίνδυνος αφορά ΟΛΑ τα διπλά τζάμια στα οποία έχει προστεθεί στο διάκενο κάποιο ευγενές αέριο (Argon, Krypton, Xenon κλπ) αντί του ατμοσφαιρικού αέρα, προκειμένου να αυξηθεί η θερμομονωτική τους επίδοση. Αυτή η πρακτική ακολουθείται τόσο στην κατασκευή των κοινών διπλών όσο και των ενεργειακών. Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου, είναι να σημειώνεται διαφυγή του ευγενούς αερίου προς την ατμόσφαιρα, μέσα από την περιφερειακή συγκόλληση του υαλοθαλάμου. Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες 3ης γενεάς, δεν έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανένα όριο στην διάρκεια της ζωής τους, ενώ δεν απαιτούν απολύτως καμία ειδική συντήρηση πέρα του τυπικού εξωτερικού καθαρισμού όπως και όλοι οι απλοί.
Είναι η ενεργειακή υάλωση «οικολογικό» προϊόν;
Οικολογικό θεωρείται ένα προϊόν αν η παραγωγή και η χρήση του δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Tί πάει να πει, ότι η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομείται; Όπως όλοι γνωρίζουμε, το κόστος της ενέργειας την οποία χρησιμοποιούμε για θέρμανση ή κλιματισμό, ανεξάρτητα από την μορφή της, έχει δύο συνιστώσες. Η πρώτη, έχει να κάνει με το κόστος και τα χρήματα τα οποία δαπανούμε αμέσως για να πληρώσουμε την ενέργεια την οποία καταναλώνουμε (πετρέλαιο ή αέριο θέρμανσης, λογαριασμοί της ΔΕΗ, αγορά καυσόξυλων κλπ). Η δεύτερη, αφορά τις έμμεσες «επιβαρύνσεις» με την μορφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων (μόλυνση, απόβλητα, ανάλωση πόρων, αποψιλώσεις δασών κλπ), οι οποίες έχουν να κάνουν με το επίπεδο της ζωής στον πλανήτη. Πληρώνουμε κατά συνέπεια και για τα δύο, ασχέτως του ποιά μορφή ενέργειας καταναλώνουμε, ακόμη κι’ αν είναι αυτή που θεωρούμε φτηνή. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι πληρώνουμε κάθε απώλεια ενέργειας, όσο φτηνή και να είναι αυτή. Αντίθετα επωφελούμαστε από κάθε μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας που λαμβάνουμε αφού προλαμβάνουμε την αντίστοιχη εκροή-επίπτωση, η οποία χωρίς την λήψη του μέτρου, θα ήταν δεδομένη. Στο «δίλημμα»: Αναζήτηση φθηνής ενέργειας για κατανάλωση χωρίς περιορισμούς ή διαρκής προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των ενεργειακών μας αναγκών, η απάντηση είναι προφανώς το δεύτερο, δεδομένου ότι κάθε μορφή ενέργειας έχει κόστος παραγωγής. Αδιαμφισβήτητα λοιπόν: η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που εξοικονομείται.
Είναι πολλοί οι λόγοι οι οποίοι επιβάλουν πλέον την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ούτε ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την χρήση ΑΠΕ είναι «τσάμπα», ούτε ότι είναι υπερεπαρκής σε ποσότητα ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας. Δεν χωρεί επομένως κανένας εφησυχασμός. Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία του κόστους παραγωγής της ενέργειας στην Ελλάδα, από τον ισολογισμό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσουμε, ότι για την παραγωγή 35 εκατομμυρίων Mwhe δαπανώνται (σε πρώτες ύλες όπως ο λιγνίτης, το αέριο κλπ) 750 εκατομμύρια € ετησίως. Η χώρα μας καλείται να υποκαταστήσει την παραγωγή του 20% της ηλεκτρικής ενέργειας (σύμβαση Κιότο), η οποία σήμερα της κοστίζει 150 εκατομμύρια € (750 εκατ. € Χ 20%= 150 εκατ. €) με αντίστοιχη παραγόμενη από ΑΠΕ. Για να παραχθεί αυτή η ενέργεια από φωτοβολταϊκά συστήματα (τα οποία αποδίδουν περίπου 1.400Mwhe/εγκατεστημένο Mw), χρειάζεται να εγκατασταθούν μονάδες δυναμικότητας παραγωγής 5.000Mw. Δεδομένου του κόστους εγκατάστασης στα 2 εκατομμύρια €/Mw, συνάγεται ότι για να καλυφθεί μόνο ο στόχος του 20% πρέπει να επενδυθούν : 5.000Mw X 2 εκατομμύρια € = 10 δισεκατομμύρια € !!! Και δεν τελειώνουμε εδώ. Προκειμένου η πολιτεία να καταστήσει μια τέτοια επένδυση «ενδιαφέρουσα» και να προσελκύσει επενδυτές, αγοράζει μέσω του Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης την ηλεκτρική ενέργεια από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε τιμές υψηλότερες από το κόστος παραγωγής των ατμοηλεκτρικών μονάδων, μετακυλώντας (χρεώνοντας) την διαφορά στους καταναλωτές (σε όλους μας). Για τους λόγους αυτούς, η ύψιστη και αναγκαία επιλογή μας είναι πρωτίστως η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ενεργειακών μας αναγκών. Πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που έχουμε, συντελούμε στην εξοικονόμηση πόρων και στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Μείωση των ενεργειακών μας αναγκών σημαίνει αντίστοιχη μείωση των απαιτούμενων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η οποία σε συνδυασμό με την αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή της, οδηγεί στην μείωση του κόστους παραγωγής και στην μείωση των ρύπων. Σημαίνει βελτίωση του επιπέδου ζωής.
Σε ποιόν πρέπει να απευθυνθώ για την αντικατάσταση των τζαμιών του σπιτιού μου;
Ο καταλληλότερος είναι ένας εξειδικευμένος επεξεργαστής/τοποθετητής υαλοπινάκων (τζαμάς), πιστοποιημένος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ). |